Szociális szakgondozó képzés élménybeszámolója tanulmányi kirándulásról

2018. március 20-án tanulmányi kiránduláson vettünk részt, amelynek első állomása a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum volt, majd második úti célként, megtekintettük, az ismét Budapestre érkező, világhírű Body-kiállítást.   
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban látható kiállítás gerincét, a nyugati medicina történetének bemutatása adja, az ókori Egyiptomtól, a legújabb korig vezetve a látogatót. A kiállítás, a gyógyításban, orvoslásban egykor használt eszközök mellett, az orvosi, természettudományos könyvek, dokumentumok, valamint a betegséget, s a gyógyítást bemutató festmények, szobrok segítségével pontról-pontra ábrázolja az orvosi, biológiai tudás évezredeken átívelő tökéletesedését, a sebészeti, szülészeti technika folyamatos fejlődését, és a betegség, halál, illetve a gyógyítás művészi ábrázolását.
A kiállítás fontos részét képezi a magyar egészségügy és a magyar orvoslás bemutatása. Egészségügyi, orvosi kultúránk múltjának egyaránt meghatározó része, a magyarországi egészségügyi kultúra folyamatos átalakulása, a 10. századtól a 20. századig tartó időszakban, s a magyar orvosi múlt
18-20.századi alakjainak tevékenysége, amelyek eredményeként a magyar orvostudomány a nemzetközi medicina élvonalába emelkedett.
A kiállításon különös hangsúlyt kap Semmelweis Ignác életét és munkásságát feltáró anyag, hiszen
a múzeum Semmelweis Ignác szülőházában található. A tárlat során megtekinthetők személyes tárgyai, az emlékszoba feleleveníti a kor hangulatát és Semmelweis életpályájának főbb fordulópontjait.
Az orvostörténeti Múzeumban ideiglenes kiállításként megtekinthettük a „Tanúságok és tanulságok az oltások történetéről” című tárlatot, amely az oltások történetét eleveníti fel. A 18. század végének közvélekedése szerint, az orvoslás történetének legnagyobb jótéteménye a himlőoltás felfedezése volt.
A 18. században, a halál, a családokhoz akkoriban megszokott vendégként kopogtatott. Igaz majd 80 évet kellett még várni arra, hogy az első kórokozók beazonosíthatóan kirajzolódjanak a mikroszkóp nagyítói alatt, s a betegségek legyőzésében szerepet játszó immunrendszer működése ne csupán sejtés maradjon.
A konkrét betegségekre kifejlesztett védőoltásokért folytatott küzdelem története tele van kudarcokkal, sikerekkel, ám mindenek felett, tanúságokkal és tanulságokkal. 
Tanulmányi kirándulásunk második úti célja, a világhírű Body-kiállítás volt, melynek fókuszában a prevenció áll, azt remélve, hogy többet tudunk meg a saját testünkről, könnyebben megértjük a betegségek kialakulását, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy változatni tudjunk rossz szokásainkon, életmódunkon. A Body-kiállítás hihetetlen részletességgel mutatja be az emberi testet, szervezetünk működését, felépítését és sérülékenységét. A tárlat legnagyobb hatású része, az emberi magzat fejlődését bemutató részleg.
A kiállítótermekben végigkövethetjük az orvostudomány fejlődését, szó esik a civilizációs betegségekről, bemutatásra kerülnek a régi és a modern műtétekhez használt eszközök, továbbá a magyar tudósok munkássága.
A kiállított testek és a tárlatvezető medikusok mellett, 3D-videók és falszövegek is rendelkezésünkre álltak, érdekes információt nyújtva arról, hogy egy perc alatt átlagosan hányszor veszünk levegőt, vagy, hogy hány kilométernyi ideghálózattal kommunikál az agy működése pillanatában.
Minden preparátum más-más szervrendszer működését szemlélteti, kitárulkozik a vázrendszer, előbukkannak az izmok, a légzőszervek, megmutatkozik a keringés, vagy láthatóvá és kézzelfogható válik, az emberi test működése. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődését, a „Magyarok a világ orvostudományában” részlet pedig, a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg.
A kiállítási tárgyak némelyike sokkoló lehet, hiszen közvetlen közelről megmutatkozik, egy rákos máj és egy dohányos ember elfeketedett tüdeje. Bár ezek az élmények nem kellemesek, de segítenek abban, hogy lássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit.
Tanulmányi kirándulásunk fontos állomásairól, ízelítőül szolgáljon, néhány általunk készített fotó, amely élethűen szemlélteti a látottakat és az elsajátított ismereteket, valamint a kirándulás fantasztikus hangulatát. 

Tanulói gondolatok:

  • „Fantasztikus tanulmányi kirándulás volt, sok új ismerettel gazdagodtunk, megismertük a saját testünket. Jó volt látni a kezdetleges orvostudomány eszközeit, módszereit”. „Koppány Gerda és Berta Dorina tanulók”
  • „Megismertük a fejzsugorítás és az emberi test konzerváló eljárásait, láthattunk mumifikált emberi fejet. Korábban élő emberek preparátumain láthattuk, az emberi test anatómiai-élettani jellemzőit. „Brezovszky Beáta és Turi Donát tanulók”
  • Megismerhettük az orvostudomány (sebészeti, szülészet, szemészet, fülészet) korábbi eszközeit. „Turi Donát tanuló”
  • Láthattunk a dohányzás okozta tüdődaganatot, az agyvérzés okozta maradandó agyi károsodást, a nyitott hát gerinc anatómiai jellemzőit, és az alkoholizmus okozta májzsugorodást. „Szociális szakgondozó képzés tanulói”

Idézet a Szociális szakgondozó osztálytól: 
„Élvezetes, csapatépítő, jó hangulatú kikapcsolódás volt, kiszabadulva az iskolai mindennapokból! Rengeteget tanultunk, úgy, hogy közben észre se vettük, hogy milyen sokat okosodtunk.
A közeljövőben is sok ilyen tanulmányi programot, intézménylátogatást szeretnénk megvalósítani, tervezett úti célunk a Budapesten található Holokauszt Emlékközpont, valamint a Tóth Árpád sétány alatt elhelyezkedő, barlangrendszerű Sziklakórház megtekintése. „

                                                                                                           KLEVAI Szociális szakgondozó képzés
                                                                                                                       13.O. osztály tanulói